Obwarzanki krakowskie – tylko w Krakowie

Chcesz zamówić obwarzanki krakowskie? Zobacz tutaj.

Mają wyjątkowy smak, prezentują się bardzo ciekawie, zaś kupić je można wyłącznie w jednym miejscu w Polsce. O czym mowa? Rzecz jasna tematem są obwarzanki krakowskie, które niewątpliwie są symbolem dawnej stolicy naszego państwa i najważniejszą tradycją tamtejszych piekarzy. Z jakiego względu cieszą się tak ogromnym uznaniem? W jaki sposób produkuje się obwarzanki krakowskie? Dlaczego turyści przyjeżdżający do stolicy Małopolski najpierw zamierzają spróbować właśnie opisywanego smakołyku?

Tradycji obwarzanków krakowskich

Historia wypiekania obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie XIII wieku. W annałach zaś opisano je wiek po tym, kiedy zauważono, że uwielbiała je sama królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Z początku spożywano je tylko w czasie Wielkiego Postu, jednak później jadano je także w pozostałych miesiącach. W piętnastym wieku władca Jan Olbracht ustanowił przywilej, na mocy którego mogli wypiekać je wyłącznie krakowscy rzemieślnicy. Podobną rzecz zrobiła pięć wieków później Wspólnota Europejska, wpisując je do spisu produktów tradycyjnych.

Obwarzanki krakowskie – technika wypieku

Obwarzanki posiadają kształt pierścienia z łatwo zauważalną plecioną powierzchnią oraz wielkość około piętnastu cm. Obwarzanki krakowskie od początku wypiekane są według takiej samej receptury. Ich nazwa i wyjątkowy aromat okazują się wynikiem gotowania. Po wyciągnięciu z garnka obwarzanki krakowskie wzbogaca się dodatkami – na przykład sezamem tudzież makiem – i piecze.

Nasz adres:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]