Chcesz kupić ekologiczną kapustę kiszoną? Sprawdź artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.
Charakterystyczny smak kiszonej kapusty jest bez wątpienia cząstką środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona komponentem licznych potraw i każdy Polak dość często kładzie ją na swoim talerzu. I popieramy to, ponieważ kapusta kiszona to nadzwyczaj zdrowe pożywienie.
Czy należy jeść kwaszoną kapustę?
Kapusta kiszona, albo kwaszona, bowiem te przymiotniki stosuje się zamiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych wynalezionych na skutek dążenia człowieka do znalezienia sposobu na długie składowanie strawy. Na skutek zastosowania fermentacji mlekowej, cienko poszatkowane liście białej kapusty są zdatne do spożycia przez kilka miesięcy. Niegdyś spożywanie kiszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi koniecznych witamin czy składników odżywczych, których zdobycie w zimowe miesiące było znacznie bardziej skomplikowane aniżeli dzisiaj. A należy podkreślić, że kwaszona kapusta posiada dużo substancji nieodzownych dla właściwego działania ludzkiego organizmu. To świetne źródło witaminy A, witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz wykazującej dodatkowo właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne, a także witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się też inne istotne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (np. B2, B5, B12). Ponadto, kapusta kiszona to źródło m.in. błonnika pokarmowego, fosforu czy żelaza. Równocześnie to żywność niskokaloryczna, stąd poleca się jej spożycie osobom myślących o odchudzaniu się.
W jakich daniach wykorzystuje się kwaszoną kapustę?
Kiszona kapusta na naszych stołach spotykamy jako kluczowy element potraw, jak i jako dodatek do nich. Niegotowaną przeważnie spożywa się ją jako surówkę z posiekaną cebulką oraz tartą marchewką, która współgra z potrawami z ziemniaków oraz ryb, a rzadziej na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To także produkt, który świetnie komponuje się z grzybami oraz czerwonym mięsem, więc wykorzystuje się ją w farszu do pasztecików, pierogów czy łazanek. Rzecz jasna, bez kiszonej kapusty nie mielibyśmy popularnych polskich dań jak góralska kwaśnica, bigos czy kapuśniak.
Zasadniczo każdy szef kuchni ma swój przepis na kwaszoną kapustę, lecz w dzisiejszych czasach z rzadka przygotowuje się ją w domu, bowiem nie ma już konieczności składowania pożywienia na czas zimy. Kapustę kwaszoną w małych i wielkich woreczkach bez trudu znaleźć można w każdym sklepie, a nawet można złożyć na nią zamówienie przez internet. Polscy producenci mają w swoim asortymencie także kapustę kiszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]