W zupie, w sałatce, na kanapce bądź w formie dodatku do drugiego dania – kiszone ogórki w polskiej kuchni jemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, gdyż kwaszone warzywa są tak samo zdrowe, co smakowite.
Czym podkręcić smak ogórków kwaszonych
Ogórki kwaszone to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich zrobienie jest dość proste. Wykorzystuje się do tego drewniane beczułki bądź duże kamienne garnki, w których ogórki wraz z przyprawami zalewa się wodą z solą, a następnie kładzie się pojemnik na minimum kilkanaście dni w chłodzie, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Wielbiciele mniej kwaśnych smaków mogą zjeść kwaszonkę już po kilku dniach – takie ogórki nazywamy „małosolnymi”. W bazowej recepturze do solanki wraz z ogórkami dorzuca się koper i czosnek, lecz smak ogórków kwaszonych można podkręcić również innymi przyprawami, np. cząstkami papryki, czarnym pieprzem albo liśćmi czarnej porzeczki. Naturalnie nie wszyscy mają czas czy też pod dostatkiem miejsca w kuchni, żeby na własną rękę przygotowywać takie kiszonki. Nie każdy posiada także piwnicę albo spiżarkę, w której może chować przetwory w większych ilościach. Nie oznacza to jednakże, że jest się zmuszonym odmówić sobie spożywania ogórków kiszonych – zawsze możemy nabyć je w markecie na wagę lub w wygodnych opakowaniach, np. w workach z folii czy w kubełkach, które bez przeszkód da się przechowywać w lodówce.
Jakie minerały i witaminy znajdują się w kiszonych ogórkach?
Od setek lat panuje przekonanie, iż warzywa wystawione na działanie fermentacji pozytywnie oddziałują na nasz organizm. I tak jest faktycznie, gdyż wespół z kiszonkami wchłaniamy dobroczynne bakterie, które redukują pH jelit i dobrze wpływają na ich florę, poprawiając tym samym procesy trawienne. Lecz to nie wszystko! Kwaszone ogórki nie są kaloryczne (to około 12 kilokalorii na 100 g), a przy tym zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę C, E i D oraz wiele składników odżywczych koniecznych do prawidłowego działania organizmu, jak wapń, żelazo, magnez, fosfor czy mangan. A co z sokiem z kiszonych ogórków? Jeżeli lubimy cierpkie smaki, zalecamy nie wyrzucać go po spożyciu kwaszonek, tylko go wypić lub wykorzystać do zupy ogórkowej, bo w czasie kwaszenia witaminy przenikają częściowo do zalewy. Trzeba jednak zaznaczyć, na kiszonki muszą uważać osoby mające problemy z nadciśnieniem – w kwaszonkach może znajdować się wszak pokaźna ilość soli.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]