Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to potrawa jedynie świąteczna, którą podajemy najczęściej podczas Wigilii lub znaczących rodzinnych imprez. Tam, gdzie tradycja jedzenia posiłków z dwóch dań wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony często pojawia się na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako dodatek do wielu posiłków.
Barszcz czerwony – pasuje do bułeczek drożdżowych z mięsnym farszem i do jajka na twardo
Zdaje się, iż barszcz czerwony to niezbyt trudny do ugotowania wywar z buraków, który sam w sobie nie jest bardzo sycącym daniem. Jednak właśnie jego kwaskowy, a równocześnie trochę słodkawy aromat sprawia, że doskonale dopełnia się on z innymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest wiele – niektórzy przedkładają plastry kiełbasy, jajko oraz ziemniaki, inni zalewają nim uszka z mięsem, grzybami czy też kapustą. Barszcz czerwony to klasyczne posiłek obiadowe, lecz również pyszna przekąska bądź kolacja na ciepło – gorąca szklanka tej zupy bardzo dobrze pasuje do bułki drożdżowej z kapuścianym farszem czy chrupiącego krokiecika z grzybami.
Wypada zaznaczyć, iż barszcz czerwonyjest zupą o niskiej kaloryczności, jeżeli nie dodano do niego śmietany. Danie to uważane jest za zdrowe, bowiem zawiera mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy, a także sporo żelaza, toteż zaleca się je anemikom. Jednak ze względu na to, że bazą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a przy tym z reguły je się ją z dodatkami zawierającymi duże ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę.
Barszcz czerwony jest najlepszy na bazie zakwasu z buraków kiszonych!
Nie ma uniwersalnego przepisu na barszcz czerwony – każdy kucharz używa preferowanych przez siebie dodatków i na różny sposób doprawia tę zupę. Niektórzy wsypują do niego nieco cukru, aby podkreślić naturalną słodycz buraka, pozostali lubią barszcz na ostro, odpowiednio pieprzny. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, gdy przygotuje się go na zakwasie. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kwaszonych ma bardziej specyficzny, kwaśny smak oraz wyrazisty czerwony kolor, a na dodatek dostarcza organizmowi więcej pożytecznych składników odżywczych. Taki zakwas z kwaszonych buraków można rzecz jasna przygotować na własną rękę, ale okres fermentacji – w zależności od panujących w domu warunków – trwa w okolicach 7 dni. Jeśli jednak nagle dopadnie cię ochota na tę zupę, wcale nie musisz na nią czekać – po prostu kup zakwas na barszcz czerwony w markecie albo online.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]