Tradycyjne polskie zupy – żurek oraz barszcz biały

Chcesz kupić żur w butelce? Wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Zurki-i-barszcze-biale/12.

Ostatnio coraz rzadziej zjadamy obiady z dwóch posiłków. Przez notoryczny pośpiech, co generuje pragnienie błyskawicznego najedzenia się, raz za razem omijamy zupy, wybierając posiłki, które kiedyś oferowane były najczęściej jako to większe danie. Niemniej jednak na wskroś polskie zupy, takie jak żurek i barszcz biały, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeśli samemu gotujemy je już wyłącznie sporadycznie, to nadal stanowią one stałą pozycje w menu restauracji oraz bufetów z rodzimą kuchnią, jak również są zwyczajowo stawiane na stołach w trakcie świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy.

Barszcz biały to nie żurek – Zakwas z mąki żytniej bądź pszennej – który na barszcz biały, a który na żurek?

Gdy spyta się obywatela polski o zupę gotowaną na mącznym zakwasie, to błyskawicznie przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Masa osób nawet nie widzi najważniejszych różnic między tymi potrawami, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem tradycyjnie żurek przygotowuje się z zakwasu mąki żytniej, barszcz biały z kolei – na zakwasie na mące pszennej. To jednak nie wszystko, co dzieli te zupy, niemniej warto ostro podkreślić, że nie ma jednej kanonicznej receptury na żurek i drugiej na barszcz biały. Sztuka kulinarna jest bowiem sztuką, a każde danie odzwierciedla doświadczenie kucharza i jego indywidualne preferencje. Co jednak da się wskazać to fakt, iż do barszczu białego z reguły wkłada się więcej grzybów i włoszczyzny. Barszcz zabiela się także tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu z mąki można zastosować sok z ogórków kiszonych albo z kapusty kiszonej. Z kolei z żurkiem sprawa jest nieco bardziej skomplikowana, bo w ramach tej grupy zup można wymienić 3 typy:
– niezbyt zawiesisty, lekki żurek, zabielany szczodrze śmietaną i przyprawiany pokaźną ilością majeranku, podaje się go zwykle z pieczywem i jajkiem;
– kwaskowaty, gęsty żur sporządzany na ogół ze sporą ilością ząbków czosnku, także na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z kartoflami;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle gotuje się na zakwasie chlebowym bądź żytnim.

Zakwas na barszcz biały i żur? Zrobić samemu czy kupić?

Zrobienie zakwasu na wypunktowane wcześniej zupy nie jest skomplikowane, jednak nie zawsze pierwsze podejście uwieńczona jest sukcesem. W literaturze kulinarnej znajduje się dziesiątki instrukcji, jak zrobić zakwas, które można wykorzystać. Stosując jednak domowy zakwas trzeba zamierzać gotowanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Dlatego, jeżeli apetyt np. na żur przyjdzie do was bez ostrzeżenia, zalecamy kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, wystarczających na ugotowanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych online, jak i tradycyjnych, bez przeszkód dostaniemy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, na bazie których przygotujemy aromatyczny biały barszcz i tradycyjny żurek staropolski lub śląski.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]