Jeśli potrzebujesz soli kłodawskiej, koniecznie odwiedź tę stronę.
Sól to składnik niezbędny do poprawnego działania organizmu człowieka. Jakie zalety posiada sól kłodawska oraz sól himalajska? Dlaczego warto stosować je w gastronomii?
Różowa sól himalajska – jakie minerały zawiera?
Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który świetnie uwydatnia smak jedzenia. Jakkolwiek nadużywanie soli może mieć negatywny wpływ na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie dawki (nie więcej niż 6 g na dobę) są konieczne dla prawidłowego działania naszego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, czyli pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną oraz utrzymanie właściwego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze złóż mających 250 mln lat. Produkt ten zawiera masę wartościowych minerałów i pierwiastków, między innymi selen, cynk czy wapń, a zarazem nie posiada chorobotwórczych zanieczyszczeń i komponentów, np. toksycznych metali ciężkich. Sól himalajska świetnie uwydatnia smak dań i jest sprzedawana zarówno w postaci niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.
Sól kłodawska – źródło wapnia, cynku i potasu
Sól kłodawska niejodowana z kolei to substancja o dużym poziomie czystości – zawiera 97% chlorku sodu i stanowi znakomity do domowych przetworów. Jest cennym źródłem potasu, wapnia czy cynku, a więc pierwiastków potrzebnych do utrzymania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie jest poddawana , zatem nie traci swoich właściwości i jest łatwo absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień wykorzystywana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]