Artykuły fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan powtórnie wróciły do menu Polaków. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają także inne, do tej pory mniej lubiane warzywa i owoce. Mówiąc o zdrowotnych zaletach żywności poddanej fermentacji nie można pominąć także napojów takich jak maślanka, kombucza czy rozmaitego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie zasługują na zainteresowanie – pozwalają łatwo i błyskawicznie wprowadzić do naszego ciała witaminy potrzebne dla jego poprawnego działania.
Sok z kiszonej kapusty i buraków – co w nich się znajduje?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie masę związków oddziałujących korzystnie na nasze samopoczucie. Głównym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za proces fermentacji. Sok z kapusty, ogórków bądź pozostałych kiszonek to też skarbnica witamin. Warte uwagi jest w szczególności wysokie stężenie witaminy C – zaledwie 150 ml tych soków zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy też pić ze względu na obecność witaminy K i E, witamin z grupy B, a także wysokie nasycenie solami mineralnymi.
Sok z kiszonej kapusty – dlaczego powinno się go pić?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z uwagi na zawartość bakterii fermentacji mlekowej pożytecznie wpływa na nasz układ odpornościowy oraz pracę układu pokarmowego. Dodatkowo liczne witaminy polepszają działalność układu nerwowego, łagodzą symptomy depresji, cukrzycy i szkorbutu, jak również pomagają radzić sobie z osłabieniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki winny ponadto sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak np. wrzody dwunastnicy czy refluks. Wzmagają one także apetyt i działają osłonowo w czasie terapii antybiotykami i pobudzają apetyt.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]